Phaselis Antik kenti

08.05.2024

Tarihi yapıları, eşsiz doğası ve denizi ile görenleri kendisine hayran bırakan Phaselis antik kenti, Kemer İlçesi’nin Tekirova Beldesi sınırları içinde yer almaktadır. Kuzeyde Gökdere Vadisi’ne ulaşan, güneyde Üç Adalar’dan Tahtalı Dağı istikametine doğru çekilecek bir hat doğrultusunda devam eden, batıda ise Çandır Vadisi boyunca uzanmış bir koy şeklindedir.
Phaselis’in kuruluş hikâyesi de çok ilginçtir.  Hikâye şu şekilde rivayet olmuş ve kulaktan kulağa günümüze kadar ulaşmıştır. Lakios’un kent kurmak amacı ile Phaselis’i seçmesinin ardından, bu bölgenin Kylabras adlı bir çobana ait olduğu öğrenilir. Çoban, Lakios’a kurutulmuş balık karşılığında Phaselis’i satar. Geç dönemlere kadar bu bir gelenek halini alır ve yöre halkı tanrılara kurutulmuş balık sunarlar. Antik çağlarda bu olay ucuz adak olarak adlandırılarak alay konusu olur ve böylece Phaselis adağı deyimi ortaya çıkar. Phaselis ismi ise antik çağlarda tanrı kurtarır anlamı taşımaktadır. 
Kentin arkasında yer alan 2400 metre yükseklikteki Tahtalı dağı, bütün ihtişamı ile kentin üzerine adeta gölgelik yapmaktadır. Günümüzde Antalya’ya gelen turistlerin en önemli uğrak yeri olan Phaselis antik kentine karadan ulaşımın olduğu gibi denizden tekne turları ile de ulaşım sağlanmaktadır. 18. Yüzyılın başlarından bu yana gezginlerin uğrak yeri olan kent, günümüzde tarihi yapılarını iyi koruyan antik kentler arasında sıralanmıştır. Phaselis antik kentini ziyarete gelenler, burada hem antik kentin kalıntılarını gezmekte, hem denize girebilmekte, hem de sık çam ağaçları altında dinlenebilmektedir. 
Yollar Antalya’ya düşerse Phaselis’e  uğramadan ve tarihte kısa bir yolculuk yapmadan dönmeyin. Şimdiden keyifli keşifler!