Side Antik Kenti

08.05.2024

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir yarım ada olan Side, M.Ö. 7.yüzyıldan önce kurulduğu tahmin edilmektedir. Side, Antalya'nın Manavgat ilçesinde yer alan tarihi bir yerleşim yeri. Antalya şehir merkezine 70 kilometre, Manavgat ilçe merkezine ise 7 kilometre mesafede yer alıyor. Side, eski Anadolu tanrıçalarının kutsal meyvesi olan “Nar” anlamına gelmektedir ve aynı zamanda Side kentinin amblemi olarak da kullanılmaktadır.Yarım ada şeklinde Pamfilya'nın en önemli liman kenti olan Side, tarihi geçmişiyle ilgi çekiyor. İlk olarak 1947 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla milattan önce 7. yüzyıl ile milattan sonra 7. yüzyıl arasında kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanıldığı tespit edilen Side'de, bugün de mahalle olarak yaşam devam ediyor. 
Antik kentte yer alan diğer önemli yapılar arasında Apollon Tapınağı, Dionysos Tapınağı, Side Müzesi, Nymphaeum ve Roma Hamamı gibi yapılar yer almaktadır. Yazımızı sonlandırmadan önce son bir öneri daha verelim. Antik kenti dolaştıktan sonra Side Antik Limanı’na da mutlaka uğrayın deriz. Tatlı rüzgarlar size eşlik ederken limanda yer alan banklarda oturmak ve denizin derin maviliğini izlemek mutlaka deneyimlenmesi gereken bir duygu. 
Yollar Antalya’ya düşerse Side Antik Kenti’ne uğramadan ve tarihte kısa bir yolculuk yapmadan dönmeyin. Şimdiden keyifli keşifler!